Rinoplastie Dr. Filip Ardelean

Rinoplastia / rinoseptoplastia modernă ultrasonică - chirurgia estetică a nasului

Nasul are o structură anatomică complexa și este unul dintre cele mai importante elemente definitorii în fizionomia feței astfel ca orice schimbare minoră poate face o diferență mare în estetică facială.

Rinoplastia este intervenția chirugicală care remodelează forma nasului, îmbunătățește aspectul și proporțiile acestuia cu armonizarea trăsăturilor faciale. De asemenea, rinoplastia poate corecta defecte structurale care cauzează probleme de respirație.

Nu există un tip universal de intervenție chirurgicală de rinoplastie, care să satisfacă nevoile tuturor pacienților, fiecare operație este unică și personalizată în funcție de anatomia și așteptările persoanei care își dorește această procedură. Un chirurg plastician experimentat poate oferi rezultate satisfăcătoare atât pentru el, cât mai ales pentru pacient.

În cazul rinoplastiei ultrasonice, pentru a tăia și a remodela oasele piramidei nazale folosesc aparatul de piezochirurgie astfel că tehnica clasică pentru tăierea și remodelarea oaselor este istorie. Tăierea oaselor prin piezochirurgie este mult mai fină și mai controlată, de multe ori se realizează sub control vizual. Țesuturile moi nu sunt traumatizate prin piezochirurgie, deoarece prin modul de funcționare al vârfului metalic, se taie doar țesuturi de consistență dură (os și cartilaj în mică măsură).

Decolarea subperiostală și subpericondrală folosită în rinoplastia modernă determină o traumă redusă asupra nervilor și vaselor de sânge care sunt situate deasupra acestui plan de disecție.

Principiul de funcționare este simplu: se generează vibrații cu o frecvență foarte mare și amplitudine mică care sunt transmise la un vârf metalic care are diferite forme și poate fi înlocuit cu alte vârfuri în funcție de zona unde se folosește. Acest vârf metalic, în contact cu osul, determină tăierea lui.

Sunt un bun candidat pentru rinoplastie sau rinoseptoplastie?

Rinoplastia / rinoseptoplastia poate corecta urmatoarele tipuri de diformități:

  • dimensiunea nasului pentru a se încadra mai bine în proporțiile estetice ala feței
  • profilul nazal în cazul excesului osteo-cartilaginos dorsal (cocoașa nazală)
  • lățimea nasului, atât la nivelul bazei cât și la nivelul varfului
  • asimetria nazala, forma narinelor
  • deviația septului nazal (septo-rinoplastia) și alte tulburări de respirație.

Dacă sunteți într-o stare bună de sănătate fizică și mentală, aveți o atitudine pozitivă și așteptări realiste, atunci puteți fi un candidat potrivit pentru această intervenție.

Evaluarea preoperatorie pentru rinoplastie sau rinoseptoplastie

Înaintea programării intervenției medicul chirurg trebuie să aibă o informare exactă asupra stării de sănătate a pacienților. De cele mai multe ori această procedură este dorită de persoane tinere, sănătoase, care nu iau medicamente. Chirurgul va face un examen medical complet, inclusiv teste de laborator, cum ar fi analizele de sânge.  Există cazuri aparte în care sunt necesare analize și investigații suplimentare în funcție de bolile asociate. Tomografia computerizată sau rezonantă magnetică nucleară pot ajuta în cazul deviațiilor de la nivelul nasului și al septului.

Este foarte important să stabiliți împreună cu medicul specialist dacă rinoplastia este potrivită pentru dvs. și să aflați care sunt beneficiile. Doctorul dvs. trebuie să primească informații cât mai exacte cu privire la motivația intervenției pentru care optați precum și scopurile urmărite. Medicul chirurg va formula întrebări cu privire la istoricul de obstrucție nazală, intervenții chirurgicale și tratamentul medicamentos folosit.

Examenul fizic are rolul de a determina impactul rinoplastiei asupra funcției respiratorii.  El ajută specialistul să aprecieze modificările care trebuie sa fie făcute și cum anumite trăsături fizice – de exemplu, mărimea buzelor, forma barbiei– ar putea să influiențeze rezultatul final. În cazul în care sunteți un candidat pentru o rinoplastie, chirurgul va dezvolta un plan personalizat pentru dvs. cu o simulare digitală, care ia în considerare caracteristicile faciale, pielea de pe nas și ceea ce ar dori să schimbe pacientul.

Pregătirea pentru intervenție

Este interzis să se administreze medicamente de tipul: aspirină, aspenter, sintrom, trombostop sau alte medicamente care diluează sângele. Unele alimente sau vitamine cum ar fi Vitamina E, Ginkgo Biloba, Omega 3 sau ceaiul verde pot să crească riscul de sangerare. Din această cauză recomandat este să se oprească cu două săptămâni înainte acest consum.

Dacă sunteți fumător, este necesar să renunțați la fumat. Fumatul trebuie redus cât se poate de mult sau ideal este de a se renunța cu 6 săptămâni înainte de operație. Cu cât se renunță mai repede și perioada de repaos fără fumat este mai mare, cu atât vindecare nasului va fi mai rapidă.

Sunt de evitat consumul de alcool cu cateva zile înainte de intervenție, precum și unele medicamente care ar putea crește riscul de sângerare, și anume: antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt ibuprofenul, nurofenul, ketonalul, aulinul, timp de aproximativ 7 zile înainte de operație.

Anestezia pentru rinoplastie

Operația de rinoplastie este realizată în anestezie generală sau locală cu sedare și are o durată variabilă în funcție de complexitatea diformităților care trebuie corectate. Discutați înainte cu medicul chirurg pentru a stabili care tip de anestezie este cel mai potrivit.

Anestezie locală cu sedare

Acest tip de anestezie este de obicei folosit în ambulatoriu și este limitată unei zone specifice a corpului. Medicul injectează un medicament care va împiedica să simțiți durerea, în țesuturile nazale și vă sedează cu medicamente înjectate pe cale intravenoasă. Acest lucru te face amețit, dar nu și complet adormit.

Anestezie generală

Veți primi anestezicul prin inhalarea sau prin intermediul unei linii venoase. Anestezia generală vizează întregul corp și induce o stare temporară de inconștiență.

În primele zile după anestezia generală se poate să aveți pierderi de memorie, reacții încetinite, capacitate de gândire încetinită. Propuneți unui membru al familiei sau unui prieten să stea cu dvs pentru una sau două nopți, pentru a va ajuta să vă îndepliniți nevoile personale pe măsură ce vă reveniți după intervenție.

Cum se realizeaza intervenția chirurgicală?

Procedura este realizată prin tehnica închisa (incizii intranazale) sau deschisă (incizie intranazală și columelară). Rinoplastia deschisă permite vizualizarea directă a structurilor anatomice subiacente tegumentului, structurile cartilaginoase și oasele nasului. Astfel deviația sau deformitățile pot fi diagnosticate și corectate cu acuratețe. Incizii intranazale sunt conectate printr-o incizie foarte scurtă plasată pe porțiunea de piele ce separă nările, care se numește columella. Această mică incizie va rămâne vizibilă pentru circa 6 săptămâni ca o linie fină roșiatică, după care abia dacă va mai fi observabilă.

În timpul procedurii, pielea nasului este separată de structurile subadiacente și modificările vor fi efectuate sub control vizual direct. De obicei este nevoie sa excizăm din structurile nazale, astfel că nasul devine mai mic și mai îngust. Uneori este nevoie de a adăuga cartilaj sau țesut osos pentru a corecta forma nasului. Toate acestea vor fi discutate în detaliu cu Dvs. înainte de operație. La sfârșitul operației, nasul Dvs. va fi acoperit de pansament și de o mică atelă de protecție.În interiorul nasului vor fi plasate pansamente hemostatice cu un tubuleț de silicon ce vă permite respirația nazală.

DE REȚINUT

DURATĂ INTERVENȚIE 2, 3 ORE
ANESTEZIE GENERALĂ
SPITALIZARE 1 NOAPTE
CONTROALE 7, 30, 90, 180, 360 zile
RISCURI ASOCIATE durere, sangerare, asimetrie, sensibilitate, efectul incomplet al intervenției
Picture of Dr. Filip Ardelean

Dr. Filip Ardelean

specialist chirurgie plastică și reparatorie

Emerit al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca, caracterizat prin dăruire, profesionalism și excelență, Dr. Filip Ardelean reușește să împlinească chirurgical ceea ce natura nu a finalizat. Doctor în Științe Medicale cu specialitatea de bază Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă. În prezent profesează cu succes pe chirurgia sânului, chirurgia feței, chirurgia mâinii, chirurgie reconstructivă, microchirurgie și chirurgie estetică.

Îngrijirea postoperatorie

După operație veți sta în cameră de recuperare, unde personalul calificat împreună cu medicul de gardă va vor monitoriza starea de conștiență. Puteți părăsi spitalul în ziua respectivă, dar dacă ați avut o intervenție mai complexă, se poate decide să  rămâneți peste noapte sub supraveghere medicală. După intervenție, nasul va fi pansat 7-9 zile cu benzi speciale și o atelă care susține și protejează structurile nazale corectate. În anumite situații este necesar să plasăm în interiorul nasului mese din pansament sau tuburi siliconice, care vor fi îndepărtate după un interval variabil în funcție de particularitatea cazului. După operație este necesar să vă odihniți și să aveți o poziție în care capul este mai sus decât pieptul, pentru a reduce edemul și riscul de hemoragie. Nasul poate fi înfundat din cauza umflăturii sau a meselor plasate în nasul dvs. în timpul operației. Sângerările minore și drenajele de mucus sunt des întâlnite după operație sau după scoaterea bandajelor. Nu plasați gheața sau pachete reci pe nas după operație. Edemul (umflarea) și echimozele din jurul nasului se vor retrage constant și continuu, poziția elevată a capului și aplicarea locală de comprese reci contribuind la dispariția acestora în 8-10 zile. Aproximativ după o lună de la intervenție 80% din edemul nasului dispare, iar pe parcursul următoarelor luni nasul se dezumflă treptat (pentru început zona cea mai de sus se va dezumfla, urmând cea de mijloc, iar la sfârșit vârful nasului). Din cauza aceasta trebuie așteptat luni de zile, până la un an, pentru forma definitivă. Cu toate acestea nasul se schimbă permanent, de-a lungul vieții, indiferent dacă ai făcut o operație sau nu, deci este dificil să prevezi un rezultatul final.

Recomandări la externare

Procedura implică restrângerea activităților sociale și dacă e cazul, suspendarea prestării muncii (concediu medical) pentru o perioadă de două săptămâni. Pentru a reduce șansele de sângerare și inflamare, medicul dvs vă va ruga să țineți cont de urmatoarele lucruri:

  • Să faceți baie în loc de duș când aveți bandajele pe nas
  • Să mâncați fructe și legume, pentru a preveni constipația
  • Evitați gesturile faciale extreme (râsul, zâmbitul)
  • Spalați-vă pe dinți ușor, pentru a limita mișcarea buzei de sus
  • Purtați haine care sunt mai largi în partea din față, pentru a nu vă atinge nasul.

În plus, evitați traumatismele locale și  folosirea ochelarilor de vedere și de soare pentru cel puțin 4 săptămâni după operație pentru a nu pune presiune pe nas. Eforturile fizice intense sunt interzise 4 săptămâni, reluarea activităților de performanță se va face progresiv după această perioadă.

Cicatricile vor fi îndurate și roz-roșii timp de 2-3 luni, apoi se albesc și se estompează (terapia cicatricială cu gel sau benzi de silicon -Strataderm, etc). Se evită expunerea la soare sau solar timp de 6 luni postoperator. Folosiți o cremă cu protecție solară când sunteți afară. Prea mult soare poate duce la depigmentarea neregulată și permanentă a pielii. Unele umflături temporare sau decolorarea temporară a genelor poate avea loc după două-trei săptămâni după operație.

Riscuri și complicații

Ca și în cazul altor intervenții chirurgicale majore, rinoplastia aduce după sine riscuri precum: reacții adverse la anestezie, hematoame, seroame, infecția și sângerarea. Alte posibile riscuri specifice rinoplastiei includ:

  • Hemoragii nazale recurente
  • Dificultăți la respirația pe nas
  • Senzație permanentă de amorțeală în interiorul și în jurul nasului
  • Posibilitatea formării unor fose (cavități) nazale inegale
  • Durere, decolorare sau tumefiere care pot persistă
  • Tulburări de vascularizație cutanată/necroză
  • Persistența cicatricilor/cicatrizare vicioasă
  • Defect septal (prin perforarea septului)
  • Rezultate nesatisfăcătoare.

Mai multe detalii despre pregătirea pentru intervenție, procedura chirurgicală și recomandările postoperatorii veți primi în cadrul consultației de specialitate.

Programează-te online!

Ești interesat de acest tratament? Programează-te completând formularul

Ultimele noutăți

18 apr. 2022

Testimonial pacient: "Augmentare mamară. De ce am facut-o?"

Puteți lectura aici o mică parte din povestea unei paciente. Mulțumesc mult, mă bucur că sunteți fericită. E cea mai mare satisfactie a mea. ,,Sunt convinsă că motivațiile pentru care cineva își face o intervenție chirurgicală cu scop estetic sunt atât de diverse. La cei 39 de ani ai mei, motivația a fost simplă. Îmi doream ca sânii mei să revină “la viață”. După cele două sarcini/ 2 alăptări, sânii mei au rămas doar piele inertă. Când un stil de viată sănătos, nutriția adecvată sau sportul nu te pot ajuta, cauți alte soluții. Asta am făcut și eu… am căutat și am căutat și iar am căutat. Și m-am decis într-un final glorios: DA. VREAU SĂ FAC ASTA. Din acel moment…
Testimonial pacient: "Augmentare mamară. De ce am facut-o?"
Dacă te interesează să îți pui implanturi mamare ai nevoie să cunoști aceste detalii
18 apr. 2022

Dacă te interesează să îți pui implanturi mamare ai nevoie să cunoști aceste detalii

Primul implant cu silicon a fost realizat in SUA, anul 1961 iar de atunci inovatiile tehnologice au condus la schimbari majore in privinta materialelor folosite, in prezent, implanturile ajungand la a cincea generatie.  Implanturile de ultima generatie au in componenta gelul siliconic medical coeziv, ceea ce inseamna ca, in cazul putin probabil al producerii unei rupturi, siliconul nu curge. Invelisul implantului este tot din silicon, de mai multe feluri, si anume, cu suprafata neteda sau texturata, cu repartitie uniforma sau asimetrica (implanturi rotunde sau anatomice), cu gel uniform sau cu sfere de silicon care ofera implantului greutati diferite. Implanturile de ultima generatie permit obtinerea unei forme perfecte a sanului, cat mai stabil in timp si cu o rata de aparitie a…
18 apr. 2022

10 sfaturi in legatura cu tratamentul ridurilor cu acid hialuronic, botox si alte fillere

Tratamentele cosmetice injectabile pot face minuni prin reducerea sau eliminarea ridurilor sau a liniilor de expresie, dar in unele cazuri pot provoca edeme si echimoze temporare. Multi pacienti ma intreaba cum sa minimalizam sau sa impiedicam vanataile si vestea buna este ca exista mai multe lucruri care se pot face inainte si dupa programare pentru a atinge acest scop. Subiniez insa ca, nu se poate oferi garantia ca nu te vei invineti usor in urma tratamentului injectabil. Asadar este recomandat sa nu iti planifici evenimente speciale timp de cateva zile de la interventia injectabila. Pentru ca rezultatul acestor tratamente sa fie complet, trebuie asteptat de la 1 pana la 2 saptamani. Iata cateva sfaturi de urmat inainte si dupa tratamentul injectabil care…
10 sfaturi in legatura cu tratamentul ridurilor cu acid hialuronic, botox si alte fillere
Tinerii si operatia de rinocorectie
18 apr. 2022

Tinerii si operatia de rinocorectie

Operatiile la nas pot interveni deseori in randul tinerilor, atat din motive estetice, cat si medicale. Rinoplastia este una din cele mai raspandite interventii chirurgicale atat in randul femeilor cat si al barbatilor. Cand este vorba despre tineri, interventia de rinocorectie necesita respectarea  anumitor conditii fiziologice. De cele mai multe ori un nas diform te face să nu te simţi bine în pielea ta sau îţi cauzează şi alte probleme, cum ar fi cele de respiraţie. Pentru unii tineri, schimbarea aspectului aduce, literalmente, şi o nouă atitudine, o nouă şi îmbunătăţită imagine de sine, o nouă perspectivă asupra vieţii – aceea de a te simţi bine şi confortabil în pielea ta. In perioada copilariei si a adolescentei se pot intampla multe accidente la…