Tinerii si operatia de rinocorectie

Operatiile la nas pot interveni deseori in randul tinerilor, atat din motive estetice, cat si medicale.

Rinoplastia este una din cele mai raspandite interventii chirurgicale atat in randul femeilor cat si al barbatilor. Cand este vorba despre tineri, interventia de rinocorectie necesita respectarea  anumitor conditii fiziologice. De cele mai multe ori un nas diform te face să nu te simţi bine în pielea ta sau îţi cauzează şi alte probleme, cum ar fi cele de respiraţie. Pentru unii tineri, schimbarea aspectului aduce, literalmente, şi o nouă atitudine, o nouă şi îmbunătăţită imagine de sine, o nouă perspectivă asupra vieţii – aceea de a te simţi bine şi confortabil în pielea ta.

In perioada copilariei si a adolescentei se pot intampla multe accidente la nas din cauza sporturilor, jocurilor fizice sau pur si simplu a neatentiei, ce pot duce la anomalii vizibile. Dar aspectul diform poate fi cauza si a unei anomalii congenitale. In orice caz, de la deviatii de sept, la fracturi si pana la nemultumirea fata de proportiile nasului in perioada de maturizare, toate pot afecta sanatatea fizica si emotionala a celor tineri. Astfel ca marea întrebare este la ce vârstă ar trebui să luăm în considerare rinoplastia?

Ce presupune operatia de rinocorectie la tineri?

In functie de complexitatea problemei, rinoplastia se face sub anestezie generala, in termen variabil de la 2 ore la 4 ore, sau chiar mai mult in cazul reconstructiei piramidei nazale. Prin operatia de rinocorectie, forma si marimea nasului pot fi aduse la proportii normale, in armonie cu restul chipului.

Care este varsta minima pentru rinoplastie?

Chiar daca varsta indicata pentru operatia la nas este de 20 de ani, aceasta procedura se poate face si la pacientii mai tineri. In perioada adolescentei de pana la 17 ani, nasul a ajuns doar la aproximativ 90% din crestere. In cazuri exceptionale, cum ar fi malformatiile congenitale sau lovituri grave, operatia de rinocorectie se poate face si mai devreme, dar nu garanteaza o forma sau o marime anume a nasului.

Avantajele operatiei la nas in cazul persoanelor tinere sunt multiple: 

  • Recuperarea este mai rapida
  • Problemele respiratorii ca sinuzitele, racelile si sforaitul dispar
  • Increderea de sine creste, tanarul avand proportii faciale placute
  • Exercitiile si performantele sportive cresc, intrucat este facilitata respiratia normala.

Timp de 2 săptămâni dupa interventie, trebuie evitate activităţile solicitante, care pot creşte tensiunea arterială, fapt ce poate favoriza unele sângerări. La pacienţii care poartă ochelari, pe o perioada de 6-7 săptămâni este contraindicat ca ochelarii să se sprijine pe piramida nazală. Nasul operat rămâne sensibil pe o perioadă de 21 zile şi va lua un aspect natural după aproximativ 2 luni, însă cel definitiv va putea fi observat după trecerea unei perioade de un minim un an.

Momentul cel mai potrivit pentru realizarea rinoplastiei este în anotimpurile de primăvară şi toamnă, deoarece temperaturile foarte ridicate sau scăzute pot afecta perioada recuperării.

Detaliile interventiei le puteti citi aici www.doctorardelean.ro Pentru programari puteti suna la numarul 0745 066 525.