Liposucție Dr. Filip Ardelean

Liposucția

Liposucția este o procedură chirurgicală care modelează(conturează) corpul Dvs. prin eliminarea depozitelor nedorite de grăsime din anumite zone ale corpului. Aceasta mai este denumită și lipoplastie sau lipoaspirație.

Liposucția nu este considerată în mod obișnuit o metodă de pierdere în greutate completă sau o alternativă de pierdere în greutate. Ea vă ajută să scăpați de grăsimea inactivă metabolic (neinfluiențată de dietă și exerciții fizice) de la nivelul abdomenului, șoldurilor, coapselor, feselor, brațelor sau gâtului

Sunt un bun candidat pentru liposucție?

Consultația Dvs. va stabili dacă sunteți un candidat potrivit pentru această procedură. Dacă sunteți într-o stare bună de sănătate fizică și mentală, cu așteptări realiste, atunci sunteți un candidat potrivit. Înainte de a va decide pentru o intervenție chirurgicală, gandiți-vă cu atenție la dorințele și așteptările Dvs. și discutați-le cu medicul chirurg.

Ați putea fi un candidat pentru liposucție dacă:

  • aveți o greutate corporală stabilă
  • aveți depuneri localizate de grăsime care sunt disproporționale cu restul corpului dumneavoastră
  • doriți un contur mai bine definit în anumite zone ale corpului.
  • elasticitatea pielii este bună (liposucția îndepărtează grăsimea, dar nu tonifică pielea).

Dacă aveți o stare generală de sănătate bună, o atitudine pozitivă și așteptări realiste, probabil că sunteți un bun candidat pentru această procedură.

Argumente pro liposucție:

  • îmbrăcămintea îți va veni mai bine și corpul tău va arata mai subțire.
  • inciziile sunt milimetrice, având ca rezultat cicatrici minuscule
  • intervenția se poate realiza în anestezie locală cu sedare având riscuri mai puține.

Trebuie reținut că:

  • rezultatele pot fi afectate de creșterea în greutate, de îmbătrânire și de o eventuală sarcină.
  • nu elimină vergeturile
  • nu este recomandată pacientelor cu laxitate tegumentară
  • poate fi necesar să așteptați câteva zile înainte de a reveni la locul de muncă și câteva săptămâni înainte de a relua activitățile normale – inclusiv exerciții fizice.

Modul în care este realizată procedura de liposucție

Liposucția îndepărtează grăsimea din corpul dvs. prin aspirație. În această procedură, tuburile subțiri (canula) sunt introduse prin tăieturi milimetrice în piele. Există o varietate de tehnici care facilitează liposucția:

  • Liposucție tumescentă. Acesta este cel mai frecvent tip de liposucție. Chirurgul injectează o soluție sterilă – un amestec de apă sărată, care ajută la îndepărtarea grăsimii, un anestezic (lidocaină) pentru a calma durerea și un medicament (adrenalină), care duce la contracția vaselor de sânge – în zona care este tratată. Amestecul de fluide determină zona afectată să se umfle și să se rigidizeze. Chirurgul apoi face mici tăieturi în piele și introduce un tub subțire numit  canulă, sub piele. Canula este conectată la un vid care aspiră grăsime și fluidele din corp. Fluidul corpului dumnevoastră poate fi completat printr-o linie intravenoasă (IV).
  • Liposucție asistată laser (LAL).Această tehnică folosește lumina laser de mare intensitate pentru lichefierea grăsimii și pentru îndepărtarea ei. În timpul LAL, chirurgul introduce o fibră cu laser printr-o incizie mică și emulsionează depozitele de grăsime. Grăsimea este apoi îndepărtată printr-o canulă.
  • Liposucție „power assisted” (PAL). Acest tip de liposucție folosește o canulă, care se mișcă într-o mișcare rapidă de du-te-vino. Această vibrație permite chirurgului să scoată grăsimea dură mai ușor. Această liposucție ar putea cauza, uneori, mai puțină durere și umflare și poate permite chirurgului să elimine grăsimea cu mai multă precizie, mai ales pe suprafețe mai mici, cum ar fi brațe, genunchi sau glezne.

SAFE-Lipo este o procedură care a fost dezvoltată de membrii societății de chirurgie estetică, care implică un proces în 3 etape:

  • Separarea – emulsifică și separă celulele adipoase nedorite, fără a genera caldură, astfel încât vasele principale de sânge, pielea și alte țesuturi nu sunt vătămate
  • Aspirația – celulele grase sunt îndepărtate ușor prin aspirație, fără a afecta structurile importante cum ar fi nervii și vasele de sânge
  • Egalizarea depozitelor adipoase – se netezește stratul subțire de grăsime rămasă, lăsând în urmă un strat uniform de grăsime locală care împiedică formarea deformărilor conturului.

La ce ar trebui să ma aștept de la prima consultație?

În timpul consultației veți fi informat asupra acestei proceduri, asupra limitelor și riscurilor ei, și veți discuta despre ceea ce doriți și ce vă preocupă. Această discuție îl va ajuta pe chirurg să înțeleagă exact ceea ce doriți și să determine dacă poate fi realizabil. Medicul chirurg vă va examina corpul și va lua în considerare anumiți factori, cum ar fi calitatea tonusului pielii și conturul corpului Dvs. Va stabili și va explica ce tehnici chirurgicale sunt cel mai potrivite pentru Dvs.  Se va discuta despre greutatea ideală, greutatea reală și greutatea actuală, precum și despre planificarea unor eventuale sarcini în viitor.

La consultație trebuie să fiți pregătit pentru a discuta istoricul Dvs. medical. Această presupune să veniți la consultație pregătit cu o listă a eventualelor Dvs. probleme medicale, a intervențiilor chirurgicale suferite în trecut, și a medicației actuale și a alergiilor. Este important să puneți la dispoziția chirurugului informații medicale corecte și complete, deoarece acestea pot influența rezultatul și recuperarea.

La sfârșitul consultației, se vor face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical și apoi puteți discuta costul intervenției chirurgicale și datele de programare ale intervenției chirurgicale.

Cum te pregătești pentru intervenție?

Produse alimentare și medicamente:

Înainte de inițierea procedurii spuneți chirurgului dvs. despre orice medicamente, suplimente sau plante aromatice pe care le consumați. Chirurgul vă va recomanda să încetați să luați anumite medicamente, cum ar fi cele care subțiază sângele sau AINS, cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenția chirurgicală. Dacă sunteți fumător, va trebui să renuntați la fumat cu minim 2 săptămâni înainte de intervenția chirurgicală.

Alte măsuri:

În cazul liposucției combinată sau nu cu alte proceduri este necesară internarea peste noapte. La externare trebuie să aranjați cu cineva să vă conducă acasă.

În timpul procedurii

Anumite proceduri de liposucție ar putea necesita anestezii locale – anestezie limitată la o anumită zonă a corpului. Alte proceduri pot necesita anestezie generala, care induce o stare temporară de inconștientă. Se poate utiliza un sedativ, pentru a vă ajuta să rămâneți calm și relaxat. Echipa de medici va monitoriza nivelul ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a oxigenului din sânge pe tot parcursul procedurii. În cazul în care simțiți durere, spuneți-i chirurgului. Procedura poate dura până la câteva ore, în funcție de cantitatea de grăsime îndepărtată.

În timpul procedurii

Anumite proceduri de liposucție ar putea necesita anestezii locale – anestezie limitată la o anumită zonă a corpului. Alte proceduri pot necesita anestezie generala, care induce o stare temporară de inconștientă. Se poate utiliza un sedativ, pentru a vă ajuta să rămâneți calm și relaxat. Echipa de medici va monitoriza nivelul ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a oxigenului din sânge pe tot parcursul procedurii. În cazul în care simțiți durere, spuneți-i chirurgului. Procedura poate dura până la câteva ore, în funcție de cantitatea de grăsime îndepărtată.

DE REȚINUT

INTERVENȚIE 1, 3 ORE
ANESTEZIE GENERALĂ / LOCALĂ
SPITALIZARE 1 NOAPTE
CONTROALE 7, 30, 90 180, 360 zile
RISCURI durere, sângerare, infecție, afectarea terminatiilor nervoase, asimetria zonelor aspirate, efectul incomplet al operației
Picture of Dr. Filip Ardelean

Dr. Filip Ardelean

specialist chirurgie plastică și reparatorie

Emerit al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca, caracterizat prin dăruire, profesionalism și excelență, Dr. Filip Ardelean reușește să împlinească chirurgical ceea ce natura nu a finalizat. Doctor în Științe Medicale cu specialitatea de bază Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă. În prezent profesează cu succes pe chirurgia sânului, chirurgia feței, chirurgia mâinii, chirurgie reconstructivă, microchirurgie și chirurgie estetică.

După procedură

În perioada imediat următoare procedurii chirurgicale veți simți un anume grad de disconfort și de durere. Pe durata internării vi se vor administra intravenos medicamente antialgice. După intervenție, veți putea avea zone edemațiate. În unele cazuri, edemul va persista timp de săptămâni. Puteți să vă așteptați și la formarea de echimoze. După operație va trebui să purtați un pansament compresiv (articole de îmbrăcăminte speciale) timp de două săptămâni, zi și noapte, și apoi numai în timpul nopții pentru înca două săptămâni.

Recuperarea după liposucție

Primele 2 săptămâni:

În primele zile după operație, trebuie să vă odihniți. Mențineți regiunea operată în poziție ridicată. Veți purta îmbrăcămintea postoperatorie; dacă este prea strânsă, anunțați-l pe chirurg.

În primele 48 de ore după intervenția chirurgicală, veți avea diferite grade de edem (umflare) și vânătăi. Edemul este maxim la 48 de ore după intervenția chirurgicală și, în general, dispare în decurs de două până la trei săptămâni, dar poate să persiste un ușor edem până la patru luni. Echimozele(vânătaile) sunt normale și de obicei dispar în decurs de șapte până la zece zile. Suturile, dacă nu sunt resorbabile, sunt de obicei îndepărtate la șapte până la zece zile după liposucție.

Nu fumați după operația de liposucție pentru a preveni tusea și sângerarea. Nu beți alcool timp de cinci zile după o intervenție chirurgicală sau în timp ce luați antialegice și antibiotice.

Evitați tensionarea, îndoirea zonei operate precum și ridicarea de greutăți în timpul perioadei postoperatorii. În multe cazuri, veți putea relua majoritatea activităților dvs. normale în termen de zece zile sau mai puțin.

Disconfortul după liposucție este în general limitat la o senzație de febră musculară, mai degrabă decât la durere. Pacienții se întorc de obicei la lucru în câteva zile după o procedura de liposucție. 

Săptămânile 2-6 postoperator

Este important să se reia mersul pe jos cât mai curând posibil după liposucție pentru a diminua umflarea și pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge în picioare. Cu toate acestea, evitați exercițiile fizice intense timp de patru până la șase săptămâni, deoarece acestea pot declanșa retenție de lichide inutile în zonele tratate. Trebuie să așteptați cel puțin șase săptămâni înainte de expunerea la soare și caldură, inclusiv la plaja, din cauza posibilității de a crește edemul. Veți purta o îmbrăcăminte de compresie peste zonele tratate timp de patru până la șase săptămâni pentru a controla umflarea și a promova contracția pielii. 

Recuperarea pe termen lung

Deoarece procesul de vindecare este gradual, trebuie să așteptați cel puțin câteva luni pentru a obține o imagine exactă a rezultatelor intervenției chirurgicale. Micile incizii folosite pentru acces vor dispărea în decurs de câteva luni, de obicei devenind abia vizibile. Timp de șase până la nouă luni, este posibil să aveți o revenire fluctuantă a edemului în procent de 10% până la 15 % în timpul exerciților fizice sau activităților excesive. Masajul de drenaj limfatic vă va ajuta în astfel de situații. Este important să vă consultați medicul conform programului de consult post-operator. Vizitele de urmărire vor continua timp de câteva săptămâni și apoi după câteva luni la intervale prescrise.

Cât va dura rezultatul?

Rezultatele liposucției sunt permanente deoarece celulele adipoase au fost îndepărtate. Cu toate acestea, forma corpului și contururile dvs. ar putea fi afectate de creșterea în greutate, îmbătrânire, sarcină, gene familiale și stil de viață.

Este esențial să se mențină obiceiurile sănătoase și o greutate stabilă pentru a menține rezultatele liposucției. După liposucție, dacă continuați să consumați exces de calorii, grăsimile nu vor mai fi stocate în celulele care au fost îndepărtate, dar vor fi stocate în alte zone ale corpului.

Nu există nicio modalitate de a prezice unde organismul dvs. va stoca grăsime nouă. În plus, chirurgul dvs. nu va îndepărta toate celulele grase din zona țintă, astfel încât să puteți crește în continuare dimensiunea celulelor grase rămase în acea zona.

Mesajul de bază

păstrați greutatea stabilă pentru un rezultat de lungă durată. Mențineți o legătură apropiată cu chirurgul estetician. Pentru siguranță, precum și pentru cel mai frumos și mai sănătos rezultat, este important să vă prezentați la cabinetul chirurgului dvs. pentru evaluarea ulterioară la datele prescrise și ori de câte ori observați modificări în zona în care s-a intervenit. Nu ezitați să contactați chirurgul dvs. atunci când aveți întrebări sau nelămuriri.

Lipoaspirația nu este un tratament al obezității și nici o metodă de control a greutății. Este indicată pentru a reduce depozitele localizate de grăsime ce nu răspund la dietă și sport. Doctorul vă poate oferi informații despre nutriție și sport, dar în cele din urmă depinde numai de Dvs. să păstrați rezultatul acestei intervenții.

Riscuri

La fel ca orice intervenție chirurgicală liposucția prezintă riscuri cum ar fi sângerări sau reacții adverse la anestezie. Posibile complicații specifice pentru liposucție includ:

  • Nereguli de contur. Pielea dvs poate să apară accidentată, ondulată sau uscată din cauza îndepărtării inegale de grăsime, elasticitatea pielii poate fi slabă și vindecarea neobișnuită. Aceste modificări pot fi permanente. Pot exista daune sub piele datorate tubului subțire (canulă) utilizată în timpul liposucției și ar putea da pielii un aspect pătat permanent
  • Acumulare de lichid. Buzunare temporare de lichid (seroame), se pot forma adesea sub piele. Acest lichid este necesar să fie drenat cu un ac.
  • Amorțeală. Ați putea simți amorteală temporară sau permanentă în zona afectată, iritația temporară a nervilor, de asemenea, este posibilă.
  • Infecție. Pot apărea infecții, rareori, dar este posibil. O infecție severă a pielii v-ar putea pune viața în pericol
  • Punctie internă. Rareori, o canulă care pătrunde prea adânc ar putea perfora un organ intern. Acest lucru ar putea necesita operații chirurgicale de urgență
  • Embolie de grăsime. Bucați de grăsime s-ar putea desprinde și ar pătrunde într-un vas de sânge sau mai departe în plămâni sau în creier. O embolie de grăsime este o urgență medicală
  • Probleme cu rinichii și probleme cardiace. Schimbări în nivelurile de fluid care sunt injectate și aspirate pot provoca probleme ale rinichilor sau ale inimii.

Programează-te online!

Ești interesat de acest tratament? Programează-te completând formularul

Ultimele noutăți

18 apr. 2022

Testimonial pacient: "Augmentare mamară. De ce am facut-o?"

Puteți lectura aici o mică parte din povestea unei paciente. Mulțumesc mult, mă bucur că sunteți fericită. E cea mai mare satisfactie a mea. ,,Sunt convinsă că motivațiile pentru care cineva își face o intervenție chirurgicală cu scop estetic sunt atât de diverse. La cei 39 de ani ai mei, motivația a fost simplă. Îmi doream ca sânii mei să revină “la viață”. După cele două sarcini/ 2 alăptări, sânii mei au rămas doar piele inertă. Când un stil de viată sănătos, nutriția adecvată sau sportul nu te pot ajuta, cauți alte soluții. Asta am făcut și eu… am căutat și am căutat și iar am căutat. Și m-am decis într-un final glorios: DA. VREAU SĂ FAC ASTA. Din acel moment…
Testimonial pacient: "Augmentare mamară. De ce am facut-o?"
Dacă te interesează să îți pui implanturi mamare ai nevoie să cunoști aceste detalii
18 apr. 2022

Dacă te interesează să îți pui implanturi mamare ai nevoie să cunoști aceste detalii

Primul implant cu silicon a fost realizat in SUA, anul 1961 iar de atunci inovatiile tehnologice au condus la schimbari majore in privinta materialelor folosite, in prezent, implanturile ajungand la a cincea generatie.  Implanturile de ultima generatie au in componenta gelul siliconic medical coeziv, ceea ce inseamna ca, in cazul putin probabil al producerii unei rupturi, siliconul nu curge. Invelisul implantului este tot din silicon, de mai multe feluri, si anume, cu suprafata neteda sau texturata, cu repartitie uniforma sau asimetrica (implanturi rotunde sau anatomice), cu gel uniform sau cu sfere de silicon care ofera implantului greutati diferite. Implanturile de ultima generatie permit obtinerea unei forme perfecte a sanului, cat mai stabil in timp si cu o rata de aparitie a…
18 apr. 2022

10 sfaturi in legatura cu tratamentul ridurilor cu acid hialuronic, botox si alte fillere

Tratamentele cosmetice injectabile pot face minuni prin reducerea sau eliminarea ridurilor sau a liniilor de expresie, dar in unele cazuri pot provoca edeme si echimoze temporare. Multi pacienti ma intreaba cum sa minimalizam sau sa impiedicam vanataile si vestea buna este ca exista mai multe lucruri care se pot face inainte si dupa programare pentru a atinge acest scop. Subiniez insa ca, nu se poate oferi garantia ca nu te vei invineti usor in urma tratamentului injectabil. Asadar este recomandat sa nu iti planifici evenimente speciale timp de cateva zile de la interventia injectabila. Pentru ca rezultatul acestor tratamente sa fie complet, trebuie asteptat de la 1 pana la 2 saptamani. Iata cateva sfaturi de urmat inainte si dupa tratamentul injectabil care…
10 sfaturi in legatura cu tratamentul ridurilor cu acid hialuronic, botox si alte fillere
Tinerii si operatia de rinocorectie
18 apr. 2022

Tinerii si operatia de rinocorectie

Operatiile la nas pot interveni deseori in randul tinerilor, atat din motive estetice, cat si medicale. Rinoplastia este una din cele mai raspandite interventii chirurgicale atat in randul femeilor cat si al barbatilor. Cand este vorba despre tineri, interventia de rinocorectie necesita respectarea  anumitor conditii fiziologice. De cele mai multe ori un nas diform te face să nu te simţi bine în pielea ta sau îţi cauzează şi alte probleme, cum ar fi cele de respiraţie. Pentru unii tineri, schimbarea aspectului aduce, literalmente, şi o nouă atitudine, o nouă şi îmbunătăţită imagine de sine, o nouă perspectivă asupra vieţii – aceea de a te simţi bine şi confortabil în pielea ta. In perioada copilariei si a adolescentei se pot intampla multe accidente la…