Rinoplastie

Rinoplastia (chirurgia estetica a nasului)

Nasul are o structura anatomica complexa si este unul dintre cele mai importante elemente definitorii in fizionomia fetei astfel ca orice schimbare minora poate face o diferenta mare in estetica faciala.

Rinoplastia este interventia chirugicala care remodeleaza forma nasului, imbunatateste aspectul si proportiile acestuia cu armonizarea trasaturilor faciale. De asemenea, rinoplastia poate corecta defecte structurale care cauzeaza probleme de respiratie.

Nu exista un tip universal de interventie chirurgicala de rinoplastie, care sa satisfaca nevoile tuturor pacientilor, fiecare operatie este unica si personalizata in functie de anatomia si asteptarile persoanei care isi doreste aceasta procedura. Un chirurg plastician experimentat poate oferi rezultate satisfacatoare atat pentru el, cat mai ales pentru pacient.

Sunt un bun candidat pentru rinoplastie?

Rinoplastia poate corecta urmatoarele tipuri de diformitati:

 • dimensiunea nasului pentru a se incadra mai bine in proportiile estetice ala fetei
 • profilul nazal in cazul excesului osteo-cartilaginos dorsal (cocoasa nazala)
 • latimea nasului, atat la nivelul bazei cat si la nivelul varfului
 • asimetria nazala, forma narinelor
 • deviatia septului nazal (septo-rinoplastia) si alte tulburari de respiratie

Daca sunteti intr-o stare buna de sanatate fizica si mentala, aveti o atitudine pozitiva si asteptari realiste, atunci puteti fi un candidat potrivit pentru aceasta interventie.

Evaluarea preoperatorie

Inaintea programarii interventiei medicul chirurg trebuie sa aiba o informare exacta asupra starii de sanatate a pacientilor. De cele mai multe ori aceasta procedura este dorita de persoane tinere, sanatoase, care nu iau medicamente. Chirurgul va face un examen medical complet, inclusiv teste de laborator, cum ar fi analizele de sange.  Exista cazuri aparte in care sunt necesare analize si investigatii suplimentare in functie de bolile asociate. Tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara pot ajuta in cazul deviatiilor de la nivelul nasului si al septului.

Este foarte important sa stabiliti impreuna cu medicul specialist daca rinoplastia este potrivita pentru dvs. si sa aflati care sunt beneficiile. Doctorul dvs. trebuie sa primeasca informatii cat mai exacte cu privire la motivatia interventiei pentru care optati precum si scopurile urmarite. Medicul chirurg va formula intrebari cu privire la istoricul de obstructie nazala, interventii chirurgicale si tratamentul medicamentos folosit.

Examenul fizic are rolul de a determina impactul rinoplastiei asupra functiei respiratorii.  El ajuta specialistul sa aprecieze modificarile care trebuie sa fie facute si cum anumite trasaturi fizice – de exemplu, marimea buzelor, forma barbiei– ar putea sa influienteze rezultatul final.

In cazul in care sunteti un candidat pentru o rinoplastie, chirurgul va dezvolta un plan personalizat pentru dvs. cu o simulare digitala, care ia in considerare caracteristicile faciale, pielea de pe nas si ceea ce ar dori sa schimbe pacientul.

Pregatirea pentru interventie

Este interzis sa se administreze medicamente de tipul: aspirina, aspenter, sintrom, trombostop sau alte medicamente care dilueaza sangele. Unele alimente sau vitamine cum ar fi Vitamina E, Ginkgo Biloba, Omega 3 sau ceaiul verde pot sa creasca riscul de sangerare. Din aceasta cauza recomandat este sa se opreasca cu doua saptamani inainte acest consum.

Daca sunteti fumator, este necesar sa renuntati la fumat. Fumatul trebuie redus cat se poate de mult sau ideal este de a se renunta cu 6 saptamani inainte de operatie. Cu cat se renunta mai repede si perioada de repaos fara fumat este mai mare, cu atat vindecare nasului va fi mai rapida.

Sunt de evitat consumul de alcool cu cateva zile inainte de interventie, precum si unele medicamente care ar putea creste riscul de sangerare, si anume: antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt ibuprofenul, nurofenul, ketonalul, aulinul, timp de aproximativ 7 zile inainte de operatie.

Anestezia

Operatia de rinoplastie este realizata in anestezie generala sau locala cu sedare si are o durata variabila in functie de complexitatea diformitatilor care trebuie corectate. Discutati inainte cu medicul chirurg pentru a stabili care tip de anestezie este cel mai potrivit.

Anestezie locala cu sedare:

 • Acest tip de anestezie este de obicei folosit in ambulatoriu si este limitata unei zone specifice a corpului. Medicul injecteaza un medicament care va impiedica sa simtiti durerea, in tesuturile nazale si va sedeaza cu medicamente injectate pe cale intravenoasa. Acest lucru te face ametit, dar nu si complet adormit.

Anestezie generala

 • Veti primi anestezicul prin inhalarea sau prin intermediul unei linii venoase. Anestezia generala vizeaza intregul corp si induce o stare temporara de inconstienta.

In primele zile dupa anestezia generala se poate sa aveti pierderi de memorie, reactii incetinite, capacitate de gandire incetinita. Propuneti unui membru al familiei sau unui prieten sa stea cu dvs pentru una sau doua nopti, pentru a va ajuta sa va indepliniti nevoile personale pe masura ce va reveniti dupa interventie.

Cum se realizeaza interventia chirurgicala?

Procedura este realizata prin tehnica inchisa (incizii intranazale) sau deschisa (incizie intranazala si columelara).

Rinoplastia deschisa permite vizualizarea directa a structurilor anatomice subiacente tegumentului, structurile cartilaginoase si oasele nasului. Astfel deviatia sau deformitatile pot fi diagnosticate si corectate cu acuratete. Incizii intranazale sunt conectate printr-o incizie foarte scurta plasata pe portiunea de piele ce separa narile, care se numeste columella.

Aceasta mica incizie va ramane vizibila pentru circa 6 saptamani ca o linie fina rosiatica, dupa care abia daca va mai fi observabila.

In timpul procedurii, pielea nasului este separata de structurile subadiacente si modificarile vor fi efectuate sub control vizual direct. De obicei este nevoie sa excizam din structurile nazale, astfel ca nasul devine mai mic si mai ingust. Uneori este nevoie de a adauga cartilaj sau tesut osos pentru a corecta forma nasului.

Toate acestea vor fi discutate in detaliu cu Dvs. inainte de operatie. La sfarsitul operatiei, nasul Dvs. va fi acoperit de pansament si de o mica atela de protectie.In interiorul nasului vor fi plasate pansamente hemostatice cu un tubulet de silicon ce va permite respiratia nazala.

Ingrijirea postoperatorie

Dupa operatie veti sta in camera de recuperare, unde personalul calificat impreuna cu medicul de garda va vor monitoriza starea de constienta. Puteti parasi spitalul in ziua respectiva, dar daca ati avut o interventie mai complexa, se poate decide sa  ramaneti peste noapte sub supraveghere medicala.

Dupa interventie, nasul va fi pansat 7-9 zile cu benzi speciale si o atela care sustine si protejeaza structurile nazale corectate. In anumite situatii este necesar sa plasam in interiorul nasului mese din pansament sau tuburi siliconice, care vor fi indepartate dupa un interval variabil in functie de particularitatea cazului.

Dupa operatie este necesar sa va odihniti si sa aveti o pozitie in care capul este mai sus decat pieptul, pentru a reduce edemul si riscul de hemoragie. Nasul poate fi infundat din cauza umflaturii sau a meselor plasate in nasul dvs. in timpul operatiei.

Sangerarile minore si drenajele de mucus sunt des intalnite dupa operatie sau dupa scoaterea bandajelor. Nu plasati gheata sau pachete reci pe nas dupa operatie.

Edemul (umflarea) si echimozele din jurul nasului se vor retrage constant si continuu, pozitia elevata a capului si aplicarea locala de comprese reci contribuind la disparitia acestora in 8-10 zile. Aproximativ dupa o luna de la interventie 80% din edemul nasului dispare, iar pe parcursul urmatoarelor luni nasul se dezumfla treptat (pentru inceput zona cea mai de sus se va dezumfla, urmand cea de mijloc, iar la sfarsit varful nasului). Din cauza aceasta trebuie asteptat luni de zile, pana la un an, pentru forma definitiva. Cu toate acestea nasul se schimba permanent, de-a lungul vietii, indiferent daca ai facut o operatie sau nu, deci este dificil sa prevezi un rezultatul final.

Recomandari la externare

Procedura implica restrangerea activitatilor sociale si daca e cazul, suspendarea prestarii muncii (concediu medical) pentru o perioada de doua saptamani. Pentru a reduce sansele de sangerare si inflamare, medicul dvs va va ruga sa tineti cont de urmatoarele lucruri:

 • Sa faceti baie in loc de dus cand aveti bandajele pe nas;
 • Sa mancati fructe si legume, pentru a preveni constipatia;
 • Evitati gesturile faciale extreme (rasul, zambitul);
 • Spalati-va pe dinti usor, pentru a limita miscarea buzei de sus;
 • Purtati haine care sunt mai largi in partea din fata, pentru a nu va atinge nasul.

In plus, evitati traumatismele locale si  folosirea ochelarilor de vedere si de soare pentru cel putin 4 saptamani dupa operatie pentru a nu pune presiune pe nas.

Eforturile fizice intense sunt interzise 4 saptamani, reluarea activitatilor de performanta se va face progresiv dupa aceasta perioada.

Cicatricile vor fi indurate si roz-rosii timp de 2-3 luni, apoi se albesc si se estompeaza (terapia cicatriciala cu gel sau benzi de silicon -Strataderm, etc). Se evita expunerea la soare sau solar timp de 6 luni postoperator. Folositi o crema cu protectie solara cand sunteti afara. Prea mult soare poate duce la depigmentarea neregulata si permanenta a pielii. Unele umflaturi temporare sau decolorarea temporara a genelor poate avea loc dupa doua-trei saptamani dupa operatie.

Riscuri si complicatii

Ca si in cazul altor interventii chirurgicale majore, rinoplastia aduce dupa sine riscuri precum: reactii adverse la anestezie, hematoame, seroame, infectia si sangerarea.

Alte posibile riscuri specifice rinoplastiei includ:

 • Hemoragii nazale recurente;
 • Dificultati la respiratia pe nas;
 • Senzatie permanenta de amorteala in interiorul si in jurul nasului;
 • Posibilitatea formarii unor fose (cavitati) nazale inegale;
 • Durere, decolorare sau tumefiere care pot persista;
 • Tulburari de vascularizatie cutanata/necroze
 • Persistenta cicatricilor/cicatrizare vicioasa;
 • Defect septal (prin perforarea septului).
 • Rezultate nesatisfacatoare

Mai multe detalii despre pregatirea pentru interventie, procedura chirurgicala si recomandarile postoperatorii veti primi in cadrul consultatiei de specialitate.

Programează-te la o consultație!
Programează-te la o consultație!