Care este varsta optima pentru a incepe tratamentul cu toxina botulinica (Botox)?

Deseori, pacientii intreaba care este varsta optima pentru a incepe tratamentul cu Botox sau alte tratamente injectabile anti-imbatranire.

Nu exista o regula, depinde foarte mult de momentul in care se formeaza riduri pe fata, in special in jurul ochilor si pe frunte. La majoritatea oamenilor, aceste riduri incep sa apara dupa 20 de ani.

Au existat studii care au aratat ca tratamentul cu Botox pentru reducerea ridurilor este considerat adecvat pentru pacientii cu varsta cuprinsa între 18 și 65 de ani, deși tratamentul cu Botox al altor afectuni medicale, cum ar fi hiperhidroza, ar putea fi adecvat si pentru pacientii cu varsta sub 18 ani.

Este adevarat ca multi factori pot duce la formarea ridurilor, inclusiv genetica și expunerea prelungita la soare. Viata intr-o zona insorita are avantajele ei, dar expunerea prea mult la soare poate duce la aparitia unor linii fine și a ridurilor, precum si a punctelor solare. De aceea, este deosebit de importanta protectia solara. Uneori, totul se reduce la genetica – unora dintre oameni incep sa le apara riduri la o varsta mai mica decat la altii. Când este injectată în muşchi, toxina botulinică are un efect local. Această blochează temporar transmiterea impulsurilor nervoase de la nervii faciali către muşchii din zona în care a fost injectată. Muşchii faciali se relaxează, iar mişcările de expresie nu mai scot în evidenţă ridurile. Pe masura ce muschii nu se pot contracta si misca, ridurile de la suprafata se estompeaza. Initializarea injectiilor cu Botox inainte ca ridurile sa apara in mod proeminent poate ajuta la prevenirea formarii ridurilor mai profunde.  Botoxul dureaza aproximativ trei pana la sase luni, asa ca pentru a preveni aparitia ridurilor, sunt recomandate tratamente regulate. Multi pacienti incep rutina tratamentului cu Botox la vârsta de 20 de ani, cand ridurile incep sa apara pe fata.

Dupa o injectie cu Botox, efectul complet va fi vizibil doar dupa doua pana la sapte zile. Injectiile cu Botox nu vor opri sau inversa procesul de imbatranire, dar cu siguranta vor incetini formarea de noi riduri si vor elimina ridurile existente. De-a lungul timpului, pielea va pierde fibrele de colagen si elastina – structuri de sprijin esențiale care mentin pielea plina si tanara. Deoarece aceste componente ale pielii incep sa scada odata cu inaintarea in varsta, poate fi necesară combinarea tratamentelor cu Botox cu alte tratamente anti-imbatranire. La pacienții cu riduri mai adânci, poate fi optimă combinarea tratamentelor cu Botox cu un tratament de umplere a ridurilor, cum ar fi Juvederm sau Restylane In concluzie, nu este niciodata prea devreme, sau prea tarziu, sa incepeti tratarea ridurilor și liniilor de pe fata pentru cei de peste 18 ani. Trebuie cunoscute si contraindicatiile la tratamentul cu injectii Botox (Toxina Botulinica):

  • persoane alergice la una dintre componentele utilizate in prepararea toxinei (albumina)
  • afectiuni ce determina scaderea generala a fortei musculare
  •  sarcina si perioada de alaptare
  • persoane aflate sub tratament cu medicamente anti-inflamatorii (Toxina Botulinica se poate injecta la cateva zile dupa incetarea tratamentului)
  • prezenta unor infectii la nivelul fetei
  • pacientii minori care nu au obtinut consimtamantul parintilor

Daca considerati ca sunteti la varsta potrivita pentru a incepe tratamentul cu Botox, programati-va o consultatie in cadrul careia vom stabili un plan terapeutic pe termen lung.

Rezultatele variază de la pacient la pacient. Rezultatele nu sunt garantate.